Последни новини

Медведев: Доставките на ново оръжие за Украйна ще продължат въпреки отказа на САЩ да изпратят ракети "Томахок"

Медведев: Доставките на ново оръжие за Украйна ще продължат въпреки отказа на САЩ да изпратят ракети "Томахок"

По време на ремонт между две гари: Хванаха служители на БДЖ да крадат ябълки

По време на ремонт между две гари: Хванаха служители на БДЖ да крадат ябълки

Бойко Борисов: Всички казват, да не ходим на избори, ама Борисов да каже

Ивелин Михайлов: Решението избори или преформатиране на кабинета е в ръцете на ИТН

24-годишно момиче загина, след като кола се преобърна по таван в Петричко

21-годишен мъж е починал на състезанието „Вертикален Руй“ в Трън

"Хамас" обяви, че тази вечер ще предаде телата на още двама израелски заложници

Катастрофата край Созопол: Караджов разпореди проверка на обучението и изпита на 18-годишния шофьор

Говорителката на Белия дом: САЩ са изморени от тази война, а търпението на Тръмп - на изчерпване

Амортизирани училищни автобуси: Родители се надяват децата им да не останат на пътя

Откриха защо винаги сме готови да хапнем десерт

Експертите отбелязват, че изследвания в тази област може да са важни и за лечението на затлъстяване

Снимка: iStock

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  15:20 ч. 16.02.2025 г.

Учени от Института „Макс Планк“ за изследване на метаболизма потърсиха причината защо след хранене винаги сме готови да хапнем и десерт.

Те установиха, че тя се крие в мозъка, съобщи електронното издание Юрикалърт.

Първоначално те са изследвали реакциите на мишки, консумирали захар. Оказало се, че дори и напълно сити гризачите не се отказват от предложения им десерт.

Изследователите констатират, че отговорни за това са група от нервни клетки, регулиращи апетита, наречени проопиомеланокортинови (PMOC) неврони.

При гризачите те се задействат  веднага след консумация на захар, като желанието им за сладко дори се увеличава.

Данните показват, че когато мишките са се нахранили добре, но са приели и захар, тези неврони не само освобождават сигнални молекули, за да кажат на тялото, че е сито, но също и  бета-ендорфин вид опиоиден, пептиден невротрансмитер.

Той се оказва виновник за желанието за още сладко. След като учените блокирали този механизъм, мишките не изпитвали потребност да консумират десерт. Този ефект е наблюдаван само при добре нахранени гризачи. При тези, които били гладни, резултатите не са такива, отбелязват експертите.

Специалистите са направили това изследване и при хора, като получените данни от изследване на мозъчната дейност имат прилики с тези при мишките. И при доброволците същата област в мозък реагира на консумацията на захар, както при мишките, отбелязват учените.

Снимка: Istock.com

„От еволюционна гледна точка това е логично: захарта се среща рядко в природата, но бързо дава енергия. Мозъкът е програмиран да контролира приема на захар, когато тя е налична“, обяснява Хенинг Фензелау, ръководител на изследователската група от Института "Макс Планк" за изследване на метаболизма, който се намира в германския град Кьолн. Той е начело и на екипа, провел проучването.

Експертите отбелязват, че резултатите могат да бъдат важни и за лечението на затлъстяване.

„Вече има лекарства, които блокират опиоидните рецептори в мозъка, но загубата на тегло е по-малка, отколкото при инжекциите, потискащи апетита. Смятаме, че комбинацията с тях или с други терапии би могла да бъде много полезна. Трябва обаче да проучим това допълнително“, отбелязва Фензелау.

Констатациите от изследването са публикувани в изданието „Сайънс“.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK